Main Menu

Kącik kulinarny “Cheers” cz. 4

Facebooktwitterlinkedin

Sałatka z łososia

Nie ma chyba bardziej dietetycznego, a zarazem eleganckiego i pożywnego posiłku, niż sałatka z warzywami i rybą. Szaleję za nią nie tylko dlatego, że jest niskokaloryczna i zdrowa, ale m.in. dlatego, że mimo niewielkiego nakładu pracy, potrafi zachwycić najbardziej wytrawnego gościa. Podana w kieliszkach do wody, lub wina (najlepiej w jego towarzystwie), ozdobiona cienkimi plastrami ogórka, które igrają ze światłem niczym najznakomitszy witraż spod ręki Tiffaniego, zwieńczona pałeczkami żółtej papryki, lub gałązką koperku, zachwyca, urzeka, zniewala!

Składniki:
•    ½ szkl. wędzonego łososia
•    ½ szkl żółtej papryki
•    ¼ szkl. zelonych oliwek
•    1 jajko na twardo
•    2 szt. pomidorów suszonych
•    2 pieczarki
•    ½ cebuli
•    2 łyżeczki soku z cytryny
•    1 łyżeczka oliwy z oliwek
•    sól i pieprz do smaku
•    kilka plastrów ogórka do dekoracji

1.    Pieczarki i cebulę pokrój drobno i podsmaż na łyżeczce oliwy z oliwek (ok.5 min.),
2.    Pokrój drobno pozostałe składniki i połącz z ostudzoną cebulą i pieczarkami,
3.    Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem,
4.    Sałatkę podawaj w kieliszkach, wyłożoną na plastry ogórka.

Smacznego!

Dominika Pętlak

Facebooktwitterlinkedin


« (Poprzednia wiadomość)