Kącik kulinarny “Cheers” cz. 4



Sałatka z łososia
Nie ma chyba bardziej dietetycznego, a zarazem eleganckiego i pożywnego posiłku, niż sałatka z warzywami i rybą. Szaleję za nią nie tylko dlatego, że jest niskokaloryczna i zdrowa, ale m.in. dlatego, że mimo niewielkiego nakładu pracy, potrafi zachwycić najbardziej wytrawnego gościa. Podana w kieliszkach do wody, lub wina (najlepiej w jego towarzystwie), ozdobiona cienkimi plastrami ogórka, które igrają ze światłem niczym najznakomitszy witraż spod ręki Tiffaniego, zwieńczona pałeczkami żółtej papryki, lub gałązką koperku, zachwyca, urzeka, zniewala!
Składniki:
• ½ szkl. wędzonego łososia
• ½ szkl żółtej papryki
• ¼ szkl. zelonych oliwek
• 1 jajko na twardo
• 2 szt. pomidorów suszonych
• 2 pieczarki
• ½ cebuli
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku
• kilka plastrów ogórka do dekoracji
1. Pieczarki i cebulę pokrój drobno i podsmaż na łyżeczce oliwy z oliwek (ok.5 min.),
2. Pokrój drobno pozostałe składniki i połącz z ostudzoną cebulą i pieczarkami,
3. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem,
4. Sałatkę podawaj w kieliszkach, wyłożoną na plastry ogórka.
Smacznego!
Dominika Pętlak


