Kącik kulinarny Cheers cz. 5
Potrawka z czerwonej soczewicy
Kiedy wiem, że szykuje mi się pracowity tydzień i nie będę miała czasu nawet pomyśleć o ugotowaniu sobie jakiegoś pożywnego posiłku, który doda mi energii, gotuję jakąś potrawę jednogarnkową i sporą jej część od razu zamrażam, otrzymując dzięki temu zapas świeżego jedzenia na cały tydzień. Czy w piątek mam jeszcze ochotę na nie patrzeć? Ależ tak, ponieważ każdego dnia do gotowej bazy dodaję inne dodatki. Do proponowanej Wam dziś potrawki możecie w poniedziałek zjeść grillowaną bułkę pełnoziarnistą, we wtorek dodać pół szklanki naturalnego jogurtu i garść kolendry, w środę wkroić ulubioną kiełbasę, w czwartek dodać grillowanego, lub pieczonego kurczaka, a w piątek zmiksować ją na zupę-krem i zjeść z prażonymi pestkami dyni, lub słonecznika. Szanujmy swój czas i swoje zdrowie.
Składniki:
• 1 szkl czerwonej soczewicy
• 2 cebule
• 2 marchewki
• ½ selera
• ½ korzenia pietruszki
• 1 brokuł
• 1 papryka zielona
• 1 papryka czerwona
• 1 duży pomidor
• 2 ząbki czosnku
• 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
• 1 eko-kostka rosołowa
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki słodkiego sosu chilli
• ½ łyżeczki słodkiej papryki
• ½ łyżeczki chilli w proszku
• sól i pieprz do smaku
• 2 szklanki wody
• 1 łyżeczka rajmah masala-indyjska przyprawa do fasoli (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa poza brokułami pokroić w drobną kostkę, natomiast brokuły podzielic na niewielkie różyczki.
2. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę (ok 5 min).
3. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, brokuł i obie papryki.
4. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zalać dwiema szklankami wody.
5. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
6. W razie potrzeby, w trakcie pęcznienia soczewicy dolewać odrobinę wody.
7. Podawać w miseczkach w towarzystwie ziół, grillowanego chudego mięsa i ciepłego pieczywa.
Smacznego!
Dominika Pętlak