Main Menu

Kącik kulinarny Cheers cz. 5

Facebooktwitterlinkedin

Potrawka z czerwonej soczewicy

Kiedy wiem, że szykuje mi się pracowity tydzień i nie będę miała czasu nawet pomyśleć o ugotowaniu sobie jakiegoś pożywnego posiłku, który doda mi energii, gotuję jakąś potrawę jednogarnkową i sporą jej część od razu zamrażam, otrzymując dzięki temu zapas świeżego jedzenia na cały tydzień. Czy w piątek mam jeszcze ochotę na nie patrzeć? Ależ tak, ponieważ każdego dnia do gotowej bazy dodaję inne dodatki. Do proponowanej Wam dziś potrawki możecie w poniedziałek zjeść grillowaną bułkę pełnoziarnistą, we wtorek dodać pół szklanki naturalnego jogurtu i garść kolendry, w środę wkroić ulubioną kiełbasę, w czwartek dodać grillowanego, lub pieczonego kurczaka, a w piątek zmiksować ją na zupę-krem i zjeść z prażonymi pestkami dyni, lub słonecznika. Szanujmy swój czas i swoje zdrowie.

Składniki:
•    1 szkl czerwonej soczewicy
•    2 cebule
•    2 marchewki
•    ½ selera
•    ½ korzenia pietruszki
•    1 brokuł
•    1 papryka zielona
•    1 papryka czerwona
•    1 duży pomidor
•    2 ząbki czosnku
•    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
•    1 eko-kostka rosołowa
•    4 łyżki sosu sojowego
•    2 łyżki słodkiego sosu chilli
•    ½ łyżeczki słodkiej papryki
•    ½ łyżeczki chilli w proszku
•    sól i pieprz do smaku
•    2 szklanki wody
•    1 łyżeczka rajmah masala-indyjska przyprawa do fasoli (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.    Wszystkie warzywa poza brokułami pokroić w drobną kostkę, natomiast brokuły podzielic na niewielkie różyczki.
2.    Na 2 łyżkach oleju  zeszklić cebulę (ok 5 min).
3.    Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, brokuł i obie papryki.
4.    Dodać wszystkie pozostałe składniki i zalać dwiema szklankami wody.
5.    Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min.
6.    W razie potrzeby, w trakcie pęcznienia soczewicy dolewać odrobinę wody.
7.    Podawać w miseczkach w towarzystwie ziół, grillowanego chudego mięsa i ciepłego pieczywa.

Smacznego!

 

Dominika Pętlak

 

Facebooktwitterlinkedin


« (Poprzednia wiadomość)