Kącik kulinarny “Cheers” cz. 14



Sałatka z roszponki i cytrusów
Nie wyobrażam sobie, żeby można było w smaczniejszy sposób przywitać wiosnę. Ta sałatka jest niesamowicie soczysta i orzeźwiająca. Gorąco polecam.
Składniki na 1 porcję (dziś jem w samotności):
• 1 garść roszponki
• 1/2 wydłubanego łyżeczką grejpfruta
• 1 garść mieszanki kiełków (u mnie lucerna, rzodkiewka, soczewica, pszenica)
• 1 garść winogron
• 2 łyżki żurawiny suszonej
• 2 łyżki pestek dyni prażonych
• 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Umytą roszponkę wymieszać z kiełkami, ułożyć na nią grejpfruta, przekrojone na pół winogrona i żurawinę.
2. Z pozostałego po wydrążaniu grejpfruta wycisnąć sok, dodać sok z cytryny, miód i wymieszać.
3. Polać sosem sałatkę i posypać uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Dominika Pętlak


