Main Menu

Kącik kulinarny “Cheers” cz. 14

Facebooktwitterlinkedin

Sałatka z roszponki i cytrusów

Nie wyobrażam sobie, żeby można było w smaczniejszy sposób przywitać wiosnę. Ta sałatka jest niesamowicie soczysta i orzeźwiająca. Gorąco polecam.

Składniki na 1 porcję (dziś jem w samotności):

•    1 garść roszponki
•    1/2 wydłubanego łyżeczką grejpfruta
•    1 garść mieszanki kiełków (u mnie lucerna, rzodkiewka, soczewica, pszenica)
•    1 garść winogron
•    2 łyżki żurawiny suszonej
•    2 łyżki pestek dyni prażonych
•    1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
•    1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

1.    Umytą roszponkę wymieszać z kiełkami, ułożyć na nią grejpfruta, przekrojone na pół winogrona i żurawinę.
2.    Z pozostałego po wydrążaniu grejpfruta wycisnąć sok, dodać sok z cytryny, miód i wymieszać.
3.    Polać sosem sałatkę i posypać uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Dominika Pętlak

Facebooktwitterlinkedin


« (Poprzednia wiadomość)
(Następne wiadomości) »