Main Menu

Kącik kulinarny “Cheers” cz. 16

Facebooktwitterlinkedin

Sałatka ze szpinaku i kurczaka

 

Prosta sałatka, która w prosty sposób podbija serca wszystkich osób nią uraczonych.

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g szpinaku baby
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 garść orzeszków pinii
  • chilli w proszku, słodka papryka, sól i pieprz
  • 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

  1. Kurczaka drobno pokroić, natrzeć papryką, solą i pieprzem i usmażyć na małej ilości oliwy z. pomidorów.
  2. Szpinak umyć, odsączyć i nałożyć do salaterek.
  3. Pomidorki koktajlowe przekroić na 2 części, suszone pomidory drobno posiekać i dodać wszystko do szpinaki.
  4. Pestki uprażyć (wrzucić na rozgrzaną patelnię, zmniejszyć ogień do połowy i prażyć ok 4 min), pod koniec dodając szczyptę chilli.
  5. Pestki i kurczaka wyłożyć na szpinak.
  6.  Ocet winny wymieszać z 4 łyżkami oliwy z pomidorów, dodać szczyptę soli, pieprzu i papryki, po czym polać sosem gotową sałatkę.

Smacznego!

 

Dominika Pętlak
Autorka bloga: //endywia.blogspot.com/

 

Facebooktwitterlinkedin


« (Poprzednia wiadomość)