Kącik kulinarny “Cheers” cz. 16
Sałatka ze szpinaku i kurczaka
Prosta sałatka, która w prosty sposób podbija serca wszystkich osób nią uraczonych.
Składniki na 4 porcje:
- 250 g szpinaku baby
- 1 pierś z kurczaka
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 garść pestek słonecznika
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść orzeszków pinii
- chilli w proszku, słodka papryka, sól i pieprz
- 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
- Kurczaka drobno pokroić, natrzeć papryką, solą i pieprzem i usmażyć na małej ilości oliwy z. pomidorów.
- Szpinak umyć, odsączyć i nałożyć do salaterek.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na 2 części, suszone pomidory drobno posiekać i dodać wszystko do szpinaki.
- Pestki uprażyć (wrzucić na rozgrzaną patelnię, zmniejszyć ogień do połowy i prażyć ok 4 min), pod koniec dodając szczyptę chilli.
- Pestki i kurczaka wyłożyć na szpinak.
- Ocet winny wymieszać z 4 łyżkami oliwy z pomidorów, dodać szczyptę soli, pieprzu i papryki, po czym polać sosem gotową sałatkę.
Smacznego!
Dominika Pętlak
Autorka bloga: //endywia.blogspot.com/
« Lepiej z klimatyzacją (Poprzednia wiadomość)
(Następne wiadomości) Poradnik postępowania w sytuacjach zagrożeń »