Kącik kulinarny “Cheers” cz. 17
Kurczak korma
Wbrew pozorom to danie nie jest takie trudne, jakby się mogło wydawać, a jeżeli przyrządzimy podwójną porcję sosu i go np. zamrozimy, to przygotowanie kurczaka korma następnym razem zajmuje dosłownie kilka chwil. Danie jest przepyszne i mi osobiście nie chce mi się znudzić.
Składniki na sos korma:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki soki morskiej
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 świeże zielone papryczki chilli
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki mielonych migdałów
- mały pęczek kolendry
- 2 łyżeczki kminku
Składniki na danie:
- 800 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1 puszka ciecierzycy
- olej i kawałek masła
- sos korma
- 1 puszka mleka kokosowego
- garść płatków migdałowych
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
- Najpierw robimy sos. W tym celu czosnek i imbir należy obrać.
- Na patelni uprażyć kminek (kilka minut), po czym rozetrzeć go w moździerzu.
- Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos.
- Kurczaka pociąć na małe cząstki.
- Cebulę obrać , przekroić na pól i pokroić w paski.
- Imbir obrać i pokroić drobno, kolendrę posiekać.
- Kurczaka podsmażać 10 min.na maśle i oleju z cebulą, imbirem i kolendrę.
- Dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem jeszcze 20 min.
- Podawać z brązowym ryżem, lub ulubioną kaszą.
Smacznego!
Źródło: Jamie Oliver „Każdy może gotować”
Dominika Pętlak
Autorka bloga: //endywia.blogspot.com/
« Program “Aktywny samorząd” (Poprzednia wiadomość)
(Następne wiadomości) Krótki komentarz o polskim sukcesie gospodarczym »