Main Menu

Kącik kulinarny “Cheers” cz. 17

Facebooktwitterlinkedin

Kurczak korma

Wbrew pozorom to danie nie jest takie trudne, jakby się mogło wydawać, a jeżeli przyrządzimy podwójną porcję sosu i go np. zamrozimy, to przygotowanie kurczaka korma następnym razem zajmuje dosłownie kilka chwil. Danie jest przepyszne i mi osobiście nie chce mi się znudzić.

Składniki na sos korma:

  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki soki morskiej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 świeże zielone papryczki chilli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • mały pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki kminku

Składniki na danie:

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • olej i kawałek masła
  • sos korma
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • garść płatków migdałowych
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy sos. W tym celu czosnek i imbir należy obrać.
  2. Na patelni uprażyć kminek (kilka minut), po czym rozetrzeć go w moździerzu.
  3. Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos.
  4. Kurczaka pociąć na małe cząstki.
  5. Cebulę obrać , przekroić na pól i pokroić w paski.
  6. Imbir obrać i pokroić drobno, kolendrę posiekać.
  7. Kurczaka podsmażać 10 min.na maśle i oleju z cebulą, imbirem i kolendrę.
  8. Dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem jeszcze 20 min.
  9. Podawać z brązowym ryżem, lub ulubioną kaszą.

Smacznego!

Źródło: Jamie Oliver „Każdy może gotować”

Dominika Pętlak
Autorka bloga: //endywia.blogspot.com/

Facebooktwitterlinkedin



« (Poprzednia wiadomość)