Main Menu

Polskie Smaki z Magdą Gessler

Facebooktwitterlinkedin

Tradycyjne wędliny, chleby, ciasta, miody, wyroby mleczarskie, przetwory i napoje można było obejrzeć podczas VIII Wystawy Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki – zorganizowanej na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach.

Kilkaset produktów stanowiących polskie dziedzictwo kulinarne, wytwarzanych w oparciu o tradycyjne metody i ze składników pochodzących z upraw ekologicznych zaprezentowało blisko sześćdziesięciu producentów z całego kraju. Większość produktów można było degustować.

Wystawę odwiedziło kilka tysięcy osób, a wśród nich pokaźne grono właścicieli hurtowni produktów spożywczych, sklepów i restauracji. Mieli oni doskonałą okazję do nawiązania kontaktów handlowych i wzbogacenia własnej oferty o nowe produkty.

Gościem specjalnym VIII edycji Polskich Smaków było Starostwo Powiatowe w Wołominie. W powiecie wołomińskim, na terenie którego znajduje się Praska Giełda Spożywcza, żywność w oparciu o składniki naturalne wytwarza niemało firm. Podczas Polskich Smaków zaprezentowali się: piekarnia Mirosława Laski z Jadowa, masarnia Jasińskich z Klembowa oraz pasieka Jerzego Rosińskiego z Tłuszcza.

Pięćdziesiąt spośród prezentowanych produktów tradycyjnych i ekologicznych zostało zgłoszonych przez 28 producentów do rywalizacji w konkursie na najlepszy produkt „Polski Smak 2012”. Oceniało je jury pod przewodnictwem znanej restauratorki Magdy Gessler, z udziałem: prof. Mirosława Słowińskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. Zygmunta Zandera z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Dariusza Goszczyńskiego – z w Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztofa Przybyła – prezesa Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”.

Jury wybrało pięć produktów: kiełbasę suchą drobiową pieczoną – wyrabianą przez Zakład Mięsny Smak-Górno z Górna; oblaty śląskie, czyli okrągłe wafle o różnych smakach – wytwarzane przez spółkę Visa Bell z Pszczyny; twaróg tłusty w pergaminie – produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Garwolinie; masło ze Strzałkowa – wytwarzane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie i mazurski miód akacjowy – produkowany przez pasiekę Pucer w Barcianach. Wymienione produkty otrzymały statuetki „Polski Smak 2012” i nominację do godła promocyjnego „Teraz Polska”.

Ponadto jury zwróciło szczególną uwagę na dwa produkty. Wyróżnienie otrzymały pierogi złociste ze śliwką suską w śliwowicy łąckiej i miodzie – wyrabiane przez FPHU Jantop Jan Topór-Orawiec z Kościeliska, a nagrodę specjalną – „Kolację z Magdą Gessler” – zdobył właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli za zagrychę rzeszowską.

Magda Gessler przygotowała dla publiczności specjalny pokaz kulinarny. Pod okiem tej popularnej dyktatorki smaku kucharz restauracji „Na Skrajnej” przygotował kapuśniak, którego następnie każdy mógł spróbować. Gawęda kulinarna Magdy Gessler i towarzyszącej jej na scenie prezenterki telewizyjnej Katarzyny Dowbor przyciągnęła uwagę pokaźnej rzeszy zwiedzających Polskie Smaki.

Obok wystawców produktów tradycyjnych i ekologicznych swoje stoiska zaprezentowali: Agencja Rynku Rolnego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” oraz restauracja „Na Skrajnej”. Polskim Smakom towarzyszyła też prezentacja usług banku BNP Paribas oraz najnowszej oferty samochodów marki Ford, Opel i Chevrolet.

W ramach wystawy Polskie Smaki odbyła się również I Warszawska Giełda Produktu Tradycyjnego – Nabiał, podczas której kilkanaście zakładów mleczarskich zaprezentowało swoje nowości rynkowe. Obok producentów wzięli w niej udział przedstawiciele hurtowni oraz handlu detalicznego – w tym sieci sklepów. Giełda przerodziła się w forum spotkań biznesowych pomiędzy handlowcami a wytwórcami tradycyjnych produktów mleczarskich.

VIII Wystawa Produktu Tradycyjnego i Ekologicznego Polskie Smaki odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

[nggallery id=107]

Facebooktwitterlinkedin



« (Poprzednia wiadomość)